Jeg har vejledt kvinder i 25 år, og i dag møder jeg flere kvinder end tidligere, som er eller har været i fertilitetsbehandling for at blive gravide.
I disse tilfælde er kvinden næsten mere bange for at træne end under en naturlig graviditet, da ønsket om et barn er meget stort.
Nogle er heldige at blive gravide i første forsøg, men jeg møder flere kvinder, der har været i hormonbehandling ad flere omgange, inden det lykkes. Og i den proces, som kan forløbe over måneder eller år, vælger de fleste at stoppe helt med at træne. Det er der ingen grund til.
Under hormonbehandling og ægudtagning, samt mellem forsøg, hvor et æg sættes op, er der ikke noget til hinder for at bevæge sig. Her tænker jeg ikke på ekstremsport eller maratontræning, men gå- og cykelture samt styrketræning, der sagtens kan kombineres med en fertilitetsbehandling.
Er du i fertilitets- behandling, skal du, fra ægget sættes op til blodprøve eller scanning, undlade træning med intensitet 16-20, det vil sige, du skal undlade at træne så hårdt, at du kun kan sige få ord eller bliver helt udmattet.
Moderat træning, 11-13 på skalaen, er helt i orden.
Jeg oplever, at kvinder, der er i fertilitetsbehandling, helt stopper med bevægelse, fordi de er bange for, at det påvirker sandsynligheden for at blive gravid i en negativ retning.
Men chancen for graviditet øges ikke ved inaktivitet – og den reduceres ej heller ved moderat bevægelse.
Anbefalingerne lyder primært på at undlade den hårde intensive træning. Det gælder, fra ægget sættes op, til lægen konkluderer, at ægget har sat sig fast og udviklet sig til et fint lille embryo.
Når ægget har sat sig fast, er det reelt en helt normal graviditet, også selvom du har fået lidt hjælp til at sætte det i gang.
Så der er ikke øget risiko ved at træne, selvom din graviditet er igangsat med IVF eller anden fertilitetsbehandling – medmindre din læge vurderer, at graviditeten er kompliceret.
Besøg os på BabySam instagram og bliv inspireret af træningsvideoer fra Lotte Arndal
Kilder:
Bliv klogere på de forskellige niveauer af intensitet ifm. træning, samt hvad der anbefales, både for dig der er vant til at træne, og for dig som gerne vil begynde.
At være fysisk aktiv under graviditet har flere forskellige fordele, både når du er gravid, under selve fødslen og efterfølgende. Det kan du læse mere om her.