Jeg har mødt kvinder, der har født fire børn, hvis muskler er helt lukkede. Og så har jeg mødt kvinder, som kun har født et barn, hvis mave er meget delt. Det er meget forskelligt, og ingen af de lægefaglige eksperter, jeg kender, kan sige noget om, hvorfor det forholder sig sådan.
I den yderste mavemuskel er der et senebånd, der hedder linea alba. Under graviditeten giver dette senebånd sig for at skabe afstand mellem de lige mavemuskler – plads til barnet.
Musklerne deler sig altså hos alle gravide, men hos nogle trækker senebåndet sig som sagt ikke sammen igen.
Linea alba kan, som andre sener, ikke trænes stramme igen, selvom nogle trænere vil hævde det modsatte.
Enhver læge vil kunne bekræfte, at en slap sene kun kan opstrammes ved hjælp af kirurgi.
Til gengæld kan du træne de omkringliggende mavemuskler, så din mave bliver flad og stærk – men hullet vil altid være der. Det kan ikke trænes væk.
Træning af de lige mavemuskler har ingen gunstig effekt, hvis dine mavemuskler er delte.
Maverulninger er altså ikke en øvelse, som vil gøre nogen forskel for dig. Aktivering af den tværgående mavemuskel vil derimod.
Igen: Det får ikke hullet til at blive mindre, men da den tværgående mavemuskel har fiberretning som et bælte omkring din krop,
så kan en stærk tranversus hjælpe til, at din mave bliver fladere.
Dine mavemuskler ligger i tre lag i din bugvæg.
Inderst er den tværgående, så kommer de indre- og ydre skrå mavemuskler, og yderst ligger den lige mave- muskel, hvori senen linea alba løber.
Har du fået en diastase, et hul i bugvæggen, skal musklerne, der ligger indenunder, lave det mere for at din mave ikke buler ud.
Kvinder med en diastase og slappe mavemuskler oplever, at maven buler som i graviditetens første måneder. Det kan være frustrerende. Men det kan som sagt godt lade sig gøre at få maven flad og fin igen.
Det kræver blot, at du fokuserer din træning korrekt: sætter fokus på først grundøvelserne og dernæst på at opretholde den korrekte aktivering af maven under hårdere øvelser med egen kropsvægt, kabler og håndvægte, hvorved trykket i bugen øges og den tværgående – den inderste muskel i bugvæggen – aktiveres mere og dermed bliver strammet mere op.
En stærk og stram tværgående mavemuskel er lig med en flad mave.
Besøg os på BabySam instagram og bliv inspireret af træningsvideoer fra Lotte Arndal
Kilder:
Hvor meget må jeg træne efter fødsel? Og skal jeg starte med det samme? Læs med her hvor Lotte Arndal guider dig til hvordan du bedst kommer i gang med træningen efter fødslen.
Hvis jeg ikke har født vaginalt, er det så lige så vigtigt at træne mave og bækkenbund? Bliv klogere på, hvad du bl.a. skal være opmærksom på, efter du har fået kejsersnit, når Lotte Arndal kommer med råd og vejledning.