Inspiration til
børneværelset
​​​​​​​

Børneværelset er ét af husets allervigtigste rum.
Det er her, dit barn har sin helt egen trygge base, som helst skal indbyde til leg, velvære og gode søvnrammer.


At indrette et værelse til dit barn, så der både er plads til sjov og hygge, men også orden, kan være en ordentlig mundfuld for enhver forælder. Her får du tips og inspiration til, hvordan du møblerer børneværelset og holder det ryddeligt ved at skabe gode opbevaringsmuligheder.

Hos BabySam har vi lavet denne guide med tricks og gode råd, som du kan lade dig inspirere af, når du skal møblere og organisere juniorværelset.


Her kan du læse om:

Indretning & opbevaring

Juniorsengen

6 hurtige råd til indretningen

Lav plads til leg og fysisk udfoldelse

Mange børn elsker at bruge kroppen, når de leger. Derfor er det altid en god idé, hvis du kan indrette børneværelset, så der er mulighed for at bevæge sig lidt. En blød foldemadras med puder og hynder kan for eksempel gøre det ud for både sofa, hoppe- og koldbøtteplads og hulemateriale. Har du vægplads, kan du også indrette en lille klatrevæg eller sætte en ribbe op.


Et andet hit for småstørrelser er legemøbler, der passer i – ja, størrelsen. Et lille bord i børnehøjde med et par matchende stole bliver nemt det helt naturlige samlingspunkt, når dit barn her venner på besøg. Her kan der tegnes, males, pusles med perler og modellervoks i værelsets hyggelige rammer.


Det er naturligvis ikke alle børneværelser, der er lige store, og nogle gange sætter pladsen nogle helt naturlige begrænsninger for indretningsmulighederne. Med det sagt, så kan et lille børneværelse sagtens blive helt perfekt – og måske bliver du endda overrasket over, hvor meget plads, du kan skabe, hvis du er lidt kreativ.

Farver og dekorationer skaber rummet

Selvom det rent funktionelle selvfølgelig skal være på plads, så er det først og fremmest udsmykning og dekorationer, der forvandler et rum til et værelse med sjæl. Der er mange måder at skabe stemning på børneværelset på og et utal af indretningstricks, du kan benytte dig af. Du kan for eksempel bruge tæpper, tekstiler, lys, maling, billeder og pynt.


Det er imidlertid værd at huske på, at et børneværelse ofte helt automatisk vil komme til at indeholde mange farver, da barnets legetøj, bamser, bøger, tegnesager som regel lyser op i rummet. Derfor kan det være en god idé at holde væggene i neutrale, lyse farver og i stedet dekorere dem med indrammede billeder, vægklistermærker og lignende – er du kunstnerisk anlagt, kan du måske endda gøre dekorationerne ekstra personlige ved at lave dem selv.


Frem for alt er det dog vigtigt at have i baghovedet, at et barneværelse skal være hyggeligt. Bløde tæpper, fine gardiner, luftige puder og pyntelige lyskæder kan skabe en atmosfære, der emmer af tryghed og varme – og hvis dekorationerne tilmed har mønstre eller er formet som dyr eller sjove figurer, kan de også give næring til fantasien.

Sørg for hyldeplads og opbevaring

Fri leg, masser af liv og glade dage på børneværelset er skønt. Børn har dog også en uforlignelig evne til at forvandle et ellers ordentligt og ryddet rum til det rene kaos, inden man overhovedet får set sig om. Derfor er det alfa og omega, at du tænker på opbevaring, når du indretter juniors domæne. Store opbevaringskasser og kurve på gulvet er for eksempel oplagt som legetøjsbeholdere, da de gør det nemt for både dig og barnet at rydde op, og endnu nemmere at finde legesagerne frem igen.


Skuffeplads, bøjlestang og hyldeplads er også godt at have, da det både er praktisk og pynteligt. Når børn bliver lidt større end babystadiet, vil de fleste gerne have deres eget tøj på eget værelse. Tøjopbevaring kan imidlertid gøres på mange måder, og det behøver ikke nødvendigvis involvere et stort klædeskab, der fylder det halve af rummet.


Skuffer og småskabe giver dig hurtigt overblik over barnets tøj og gemmer det af vejen. En bøjlestang ser cool og dekorativ ud på børneværelset, og barnet selv kan vælge, hvilket tøj der skal hænge fremme – for eksempel den seje dinosaurhoodie eller den fine kjole med pailletterne.

Børnemøbler

​​​​​​​Juniorsengen

Når dit barn nærmer sig 3-års-alderen, er det tid til at overveje en juniorseng. Dels vil barnet gerne selv kunne komme ind og ud af sengen, og dels er det hyggeligt, når mor og far kan sidde på sengekanten, når der skal læses godnathistorier.


Juniorsengen er mellem 140 og 160 cm. lang og kan bruges op til skolealderen. Hos BabySam giver vi dig også muligheden for at springe direkte til en seng i voksenmål  – men dog stadig med alt det tilbehør, dit barn har brug for, såsom sengehest, opbevaringsskuffer til legetøj og lignende.


​​​​​​​Sengen er børneværelsets hjerte

Alle børn har brug for at sove godt om natten. Af samme årsag er sengen og sovemiljøet den absolut vigtigste del af børneværelset, for det er her, barnet skal føle sig allerbedst tilpas. Investér i en juniorseng, der kan laves længere, når dit barn bliver større, så du ikke skal købe en ny seng, så snart vokseværket sætter ind.


Det er desuden afgørende at skabe tryghed og hygge rundt om sengen, da det er det første, dit barn står op til hver morgen, og det sidste, dit barn ser hver aften. Det kan du gøre ved at hænge fine billeder, en opslagstavle eller andet dekorativt vægpynt op i nærheden af sengen. En hyggelig natlampe, som tændes ved sengetid, kan gøre børneværelset endnu tryggere.


Det kan være fristende at købe billigt sengetøj, så skaden er til at overse, hvis det bliver griset til, men overvej alligevel at bruge lidt ekstra penge på god kvalitet. Hvis du som voksen synes, det er ekstra dejligt at komme i seng, når sengetøjet er rart at ligge i, så er det sandsynligt, at dit barn har det på samme måde.

6 hurtige råd til indretningen

Nogle gange kan det være rart, hvis de gode fifs bliver kogt ned til enkle budskaber, så du hurtigt kan blive inspireret. Derfor får du her seks hurtige tips til indretningen af børneværelset:


• Brug lidt tid på at kigge på møbler, selvom du måske allerede har fundet en seng, kommode eller et bord, der virker godt nok. Der findes i dag mange forskellige gode bud på børneværelset, som er både fine, enkle og funktionelle – og som tilmed er dekorative.


• Køb kvalitet frem for kvantitet. Legetøj og pynt til børneværelset kan sagtens være både pænt og sjovt at lege med, og det behøver ikke alt sammen været lavet af ren plastik. Trælegetøj er ofte både mere dekorativt og robust, og kan stimulere fantasien.


• Opbevaring behøver ikke være kedeligt. Du kan finde mange dekorative kasser eller kurve – og du kan også selv dekorere dem sammen med dit barn.


• Tekstiler skaber varme og stemning i ethvert rum, og det gælder selvfølgelig også juniors værelse. Plaider, puder og gulvtæpper er hyggelige og kan forvandle børneværelset til en tryg hule.


• Belysning, belysning, belysning – en lampe skaber hygge, når den er tændt, men den kan også være dekorativ, når den er slukket. En sød, sjov og pæn børnelampe kan være prikken over i’et.


• Gør dekorationen personlig, for eksempel ved at lade barnet være med til at vælge, eller ved at lave noget pynt til værelset sammen.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Fri for kemi i legetøj

kemi i legetøj

Kemi i legetøj? Heldigvis er der i dag meget fokus på at legetøj ikke må indeholde farlig kemi og ftalater. Vi gør dig lidt klogere på kemi i legetøj og hvad du skal være opmærksom på.​​​​​​​

Næste gang

Tag på cykeltur med dit barn

cykeltur med børnene

Der er mange måder I kan komme afsted på cyklen sammen, enten med dit barn bagpå i cykelsæde eller i en cykelanhænger. Vi fortæller lidt om begge dele er.​​​​​​​