Amning er helt naturligt, men det kommer bag på mange, hvor hårdt arbejde det kan være at få rigtigt gang i den.
Her giver jordemoder og ammevejleder Sasha Orheim dig sine bedste råd til en god ammeopstart.
Fotos: Benjamin Creative
1Fri mælkebar
Det første døgn efter fødslen vil mange babyer være trætte og kun amme en-to gange, men allerede fra andet døgn efter fødslen, er det helt normalt, at din baby søger brystet op til 12 gange (eller mere) i løbet af døgnet.
Du hører måske nogen sige, at du kun bør amme hver tredje time. Det er desværre et råd, som ikke tager hensyn til din babys behov, eller hvordan mælkeproduktionen bedst stimuleres. Er din baby i trivsel, bør du amme, når din baby melder sig og ikke efter et fast skema. Det vil i starten ofte være noget hyppigere, for din babys mavesæk er meget lille. Og tager din baby en lang lur, er det intet problem.
Det er ikke unormalt at føle, at du ikke laver andet end at amme i de første uger. Med tiden vil der typisk blive længere imellem amningerne, fordi mavesækken kan indeholde mere mælk.
Har du i en periode brug for en elektrisk brystpumpe, kan du leje den i BabySam. Se mere på babysam.dk/udlejning
2Tid og ro
Amning kan ikke forhastes. Det tager tid at etablere, og I bør derfor skabe en rolig ramme om dig som nybagt mor i de første 14 dage. Så overvej, hvor mange gæster I har overskud til, og minimér gerne besøgene.
Lad opvask, oprydning, rengøring og madlavning stå – eller lad din partner eller gæsterne give en hånd med alt det praktiske. Alt, du skal fokusere på, er at få etableret amningen og lære din baby at kende.
3Den gode sutteteknik
Nogle babyer har svært ved at få ordentligt fat og sutter måske for yderligt på brystet. Det kan give smerter og sår på brysterne, men det er vigtigt at vide, at amning ikke skal være decideret smertefuldt. Så er der noget galt. Det er en skrøne, at brystvorter skal hærdes, for at man kan amme uden smerte. Det kan være helt uudholdeligt, hvis først der kommer sår på brystvorterne. For nogle mødre ender det i ufrivilligt ammestop, fordi de ikke kan holde smerterne ud, eller fordi brystet ikke bliver stimuleret korrekt, så mælkeproduktionen falder. Derfor er det vigtigt med fokus på sutteteknikken.
Forestil dig, at din baby skal tage en bid af en burger! Din baby skal helt tæt, gabe højt op om brystet og have så meget af det brune område af brystvorten i munden som muligt. Det er altså ikke selve brystvorten, baby skal amme fra. Det er vævet omkring brystet, som baby skal stimulere.
Prøv at hjælpe til ved at klemme lidt mælk ud på brystvorten, kilde baby på næsen med brystvorten, så den gaber højt op, og forme dit bryst med hånden i et c-greb, så baby bedre kan gabe op om så meget af brystet som muligt.
4Hvile til mor
Det er vigtigt, at du får slappet af imellem amningerne, så der kommer ro på kroppen. Hvis du kan, så prøv at sove eller hvile, når din baby sover. Søvn må ikke undervurderes, når du har en lille baby! Så selv om det kan være svært, er det guld værd at få hvilet bare en smule i løbet af dagen.
Når du ammer, så sæt dig godt til rette, træk vejret dybt ned i maven, sænk skuldrene, og luk øjnene et kort øjeblik – så flyder mælken bedre.
5Uden mad og drikke ...
Det er ikke kun i graviditeten, at din krop har brug for at blive fyldt op med gode næringsstoffer og har behov for ekstra kalorier. Når du ammer din baby, har du faktisk brug for endnu mere næring – og ikke mindst væske.
Sørg for at have rigeligt med væske i nærheden, så du ikke bliver dehydreret, når du ammer. Og husk at få masser af gode kalorier indenbords i løbet af dagen, så din krop har noget at arbejde med, når den skal producere mælk til din baby.
Det er helt normalt, at du som nybagt mor glemmer at få spist nok i løbet af en dag, fordi al fokus er på din baby. Tænk på at have en masse dejlige ammesnacks, som er lette at spise, når baby er kommet til verden.
6Hud mod hud
Noget af det vigtigste, du kan gøre, er at tilbringe så meget tid som muligt i sengen hud mod hud med din baby. Det stimulerer produktionen af oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet, som er afgørende for at aktivere nedløbsrefleksen – og for tilknytningen til din baby.
De 6 tips er samlet til dig af Sasha Orheim. Hun er er 36 år og mor til to drenge – og så er hun jordemoder, ammevejleder og medindehaver af BarselsRummet, som tilbyder hjælp, vejledning og forberedelse til amning.Se mere på barselsrummet.dk