Nu havde du liiige knækket koden til at give mælk – fra bryst eller sutteflaske – og så skal din baby til at have fast føde.
Følg sundhedsplejerskens vej gennem de tre første faser af skemad.
Tekst: Karen Vedel / Foto: Getty Images
Det er på mange måder en helt ny verden, der venter din lille baby, som skal skifte den varme mælk ud med mos og rugbrødshapsere.
“Det er alle sanser, der bliver påvirket hos din baby: Smagen, synet, lugten, følelsen – ja, selv det sociale, for nu skal I for alvor lære at samarbejde om måltidet,” siger sundhedsplejerske Katrine Kuhl fra Hejdoktor.dk.
Slutmålet for den kulinariske rejse er, at hele familien spiser det samme mad. Det klarer I fint, så længe du sørger for at tage små skridt fremad og være tålmodig.
Din rolle er som piloten, der med rolig myndighed guider din baby. Og her kan det hjælpe at tale alt det nye op:
“Den, der giver mad, er også et spejl på det at spise. Så du skal vise, at det her er godt og sjovt og lækkert. Hvis du fx vrænger af avocado, vil din baby også tænke ‘ad’,” siger sundhedsplejerske Katrine Kuhl.
Familiens yngste medlem skal også lukkes ind i selve fællesskabet om spisebordet. Så gør det til en vane, at hele familien spiser samtidig. Så vil din baby suge viden til sig: ‘Aha, en kop skal op til munden’, ‘vi kigger hinanden i øjnene, når vi taler’ og så videre.
Selvom det kan være fristende at proppe maden korporligt ind i den lille mund, er det rent selvmål. Øv dig i stedet i at læse din babys signaler. Og respektér dem. Vender baby kinden til, har hun fået nok for nu. Så fortsætter I bare spiseskolen til næste måltid. Der er alt at vinde ved at være tålmodig:
“Hvis det grundlæggende har været en positiv oplevelse at lære at spise, tager barnet det med sig videre i livet,” forklarer Katrine Kuhl.
Fra mælk til tynd grød
Kan du ikke have avisen eller smartphonen for dig selv? Det første tegn på, at din baby er ved at være klar til at åbne gabet for mos, er øget opmærksomhed. Den lille har også fået øjnene op for sin familie og det, I putter i munden.
Grib chancen, og stil nysgerrigheden ved at tage de første skridt mod skemad. Og lad det være sagt med det samme: Du skal gøre det hele selv, for din baby er langt fra selvhjulpen. Den lille kan ikke sidde selv i højstol, så lad baby sidde på skødet af dig. Det er svært at spise fra en skråstol.
Sådan gør du:
Begynder I på skemad ved fire-fem måneders alderen, skal du kun servere tynd grød eller mos uden klumper. Grød er mest almindeligt, men du kan også starte med grøntsagsmos. Når din baby har vænnet sig til at spise af ske, kan du lave maden lidt tykkere i konsistensen, men stadig uden klumper.
Vær ikke så bekymret for, at den lille får maden galt i halsen. Brækrefleksen er meget stærk, så blød mad kan babyer godt klare, evt. med et klap i ryggen.
Arbejdsfordelingen er, at du stikker skeen helt ind i munden på dit barn, mens barnet får lov at prøve kræfter med at mærke maden, smage og enten sluge eller spytte den ud, mens det holder sin egen ske i hånden. Det er o.k., at det kun er en smule mad, der reelt havner i maven. I er kun lige begyndt, så betragt måltidet som en leg, hvor I øver jer.
Fra klumpet grød til små bløde hapsere
Der sker noget med fingrene i denne alder. Fra at lange ud efter ting på en grovmotorisk måde, begynder din baby at gribe om små ting med det forfinede pincetgreb.
Barnet spejler sig endnu mere i sine omgivelser og efterligner jer. Lige så roligt forstår din baby, at mad er noget, man ikke kun smatter med, men at det skal ende i munden. Der begynder at vise sig mere selvstændighed, som skal have plads, så lad altid dit barn selv have adgang til maden. Ja, det sviner uhyrligt, men det er den eneste vej til at lære at spise selv lige så stille og roligt.
Hvor du før purerede kartoffelmosen til en tynd, ensartet masse, kan du nu nøjes med at mose den med en gaffel. Grøden kan gå fra flydende til tyk i konsistensen. Klumper er velkomne, for at din baby kan vænne sig til at have større stykker mad i munden. Mini skal lære at tygge med sine tandløse gummer.
Servér gerne mere og mere af familiens mad, der blot er anrettet findelt på en tallerken. Hjælp og støt barnet i selv at spise, og put lidt mad ind i gabet, hvis koncentrationen svigter.
Sidst i perioden kan du servere mad i små bidder, fx bløde frugter som banan eller moden pære eller kogte grøntsager.
Tip! Tilbyd koldt vand ved alle måltider, så din baby kan øve sig i at drikke
Fra bløde bidder til rugbrødshapsere
Ka’ selv! Det kan godt være, at din baby ikke ligefrem siger det selv, men det er der, vi er rent udviklingsmæssigt. I takt med at den lille selv kan bevæge sig rundt i huset, vokser viljen også. Støt endelig op om processen, så dit barn styrer så meget som muligt selv. Fx ved at holde en drikkekop med to hænder.
Der sker fremskridt hver dag, hvis du vel at mærke holder snitterne for dig selv og kun hjælper, når det hele sejler. Vær ikke bekymret, hvis appetitten svinger. Det er helt normalt i denne alder.
Det sværeste er måske at lægge vanerne fra den første skemad. Nu skal I nemlig vænne jer til at spise den samme mad i familien. Det er o.k., hvis baby springer over på den stærkeste chili con carne, men ellers skal der det samme på Gurli Gris-tallerknen som de andre tallerkner om bordet.
Sørg bare for at findele maden: Trevl kyllingen op, og skær hakkebøffen ud. Baby må stadig ikke spise noget hårdt, men gerne hele kogte grøntsager som gulerod og kartoffel.
Som noget nyt kan du introducere den gode gamle kending: rugbrødsmadden. Den skal bare skæres ud i små bidder, så den lille ikke kløjs i kyllingepålæg eller leverpostej.
Tip! Stik gerne din tumling et stykke hårdt knækbrød til at lindre de ømme gummer