Efterår og vinter er lig med skiftende vejr og mange udendørsaktiviteter - derfor er det vigtigt, at dit barn er ordentligt klædt på fra top til tå.
Flyverdragten er en praktisk klassiker, der holder din lille trold varm på selv de koldeste dage.
Røde kinder, løbende næser og lune huer, der falder ned i panden. De kolde måneder stiller skrappe krav til juniors udendørspåklædning, så I kan samle kastanjer til sjove figurer eller lege i sneen, uden det ender med klaprende tænder og et ulykkeligt barn. En god flyverdragt er løsningen på de fleste overtøjsdilemmaer fra oktober til april, men husk at se dig godt for, inden du køber – det er nemlig ikke alle flyverdragter, der er lige praktiske og anvendelige.
Her får du et par gode tips med på vejen, så du kan blive godt klædt på til at, ja – klæde dit barn godt på. Husk dog, at du i BabySam også altid kan få masser af råd og vejledning til barnets næste flyverdragt. Vi har mange års erfaring med at hjælpe forældre med at finde den helt rigtige model og ved alt, hvad der er værd at vide om trykknapper, aftagelige hætter og tapede sømme.
Allerede fra omkring 1-års alderen er din guldklump så småt parat til at blive puttet i sit livs første flyverdragt. Det er dog vigtigt, at dit barn ikke sover i flyverdragten, da den er så varm, at den simpelthen ikke egner sig til en lur. Vent derfor med en decideret flyverdragt, til dit barn begynder at kravle eller gå – indtil da kan du bruge en lettere og tyndere heldragt eller lag-på-lag, når dit barn ligger udenfor i barnevognen.
Når dit barn er stor nok til flyverdragten, er det desuden vigtigt, at du ikke finder den frem for tidligt på sæsonen. Små børn kan nemlig ikke rigtigt temperaturregulere, før de er 2-3 år gamle, så vent, til det er koldt nok i vejret. Er du i tvivl, kan du bruge dig selv som målestok – hvis du sveder i tykt overtøj, så er det temmelig sikkert, at dit barn også vil få det for varmt i en flyverdragt.
Til det lille barn er det desuden en god idé at vælge en flyverdragt med to lynlåse, da det så er noget nemmere at få moslet junior ned i den, end hvis der kun er én lynlås. Hav samtidig i baghovedet, at dragten skal være af blød kvalitet, så dit barn nemt kan bevæge sig.
Hvis du køber en dragt af god kvalitet og sørger for at vedligeholde den, så kan en flyverdragt sagtens overleve adskillige ture rundt om solen. I de første par år af livet vokser din arving dog så hurtigt, at dragten formentlig ikke vil passe ordentligt, når det bliver koldt nok til at finde den frem igen. Det kan derfor være fristende at købe dragten en størrelse eller to for stor, så junior kan bruge den lidt længere, men lad hellere være – hvis flyverdragten ikke passer ordentligt, vil det hindre dit barns bevægelsesfrihed.
En slidstærk flyverdragt kan imidlertid sagtens gå i arv til det næste barn. Hvis du planlægger at få flere, kan du derfor med fordel gemme din førstefødtes flyverdragter, så de kan varme det næste barn i arvefølgen.
Hvis du er i tvivl om, hvornår flyverdragten sidder ordentligt, så er der et par ting, du kan kigge efter. Det er for eksempel ikke meningen, at dragen skal folde eller krølle ved arme og ben – i så fald er den for stor. Omvendt må den heller ikke stramme hen over ryggen, når dit barn sidder på hug. Den skal kunne lukkes uden problemer og må ikke sidde for tæt til kroppen.
Hvad angår rummelighed, så kan du desuden tjekke, om der er plads nok i dragten ved at tage fat i den lige under bagdelen, når barnet står op. Hvis du kan få fat i en hel håndfuld stof, så er flyverdragten rummelig nok. Endelig kan du tjekke, om ærmelængden er passende ved at bede dit barn om at holde armene ud og tjekke, om håndleddet stadig er dækket af ærmet.
Som udgangspunkt kan du godt smide en flyverdragt i vaskemaskinen, men det er bedst, hvis det ikke sker for hyppigt. Det slider nemlig på dragten at blive vasket for ofte og ved for høje temperaturer. Gem derfor den helt store vask, til flyverdragten er så beskidt, at en fugtig klud ikke kan klare det værste.
Flyverdragten skal dog altid vaskes, inden dit barn tager den i brug første gang. Når du vasker dit barns flyverdragt, skal det ske ved maksimalt 40 grader og altid med dragten vendt på vrangen, så du skåner ydersiden. Langt de fleste nye dragter er nemlig overfladebehandlet, så de er vandafvisende. Når du vasker flyverdragten på vrangen, bliver overfladebehandling ikke slidt væk af tromlen.
Skal dragten i tørretumbleren bagefter, må det også kun være ved lav varme – det vil siger under 40 grader.
Det lyder måske som et spørgsmål om stil og præference, men faktisk er det ikke helt ligegyldigt, om benene på dit barns flyverdragt bliver puttet ned i støvlerne eller hevet ud over på støvlerne. Hvis du putter dragten ned i støvlerne, risikerer du nemlig, at dit barn får våde fødder – når junior for eksempel leger i sneen, kan sneen eller fugten nemmere trænge ned i støvlen, når buksebenet er indenfor.
Derfor skal du som udgangspunkt altid trække flyverdragtens ben ud over vinter- eller gummistøvlen. Af samme årsag skal du have i baghovedet, at benene ikke må være alt for stramme, når du er på udkig efter den næste dragt til dit barn. Tværtimod skal der helst være lidt elastik i foden, så den nemt kan gå ud over et støvleskaft og stadig slutte lidt tæt.
Det skal du som sådan heller ikke – det bestemmer du helt selv. Flyverdragten har dog den fordel, at den ikke skiller på midten og derfor er der ingen risiko for, at dit barn bliver kold eller våd på maven ved en tur i sneen eller på svævebanen. For mindre børn vil det desuden ofte være nemmere og hurtigere at komme ned i en flyverdragt end et todelt sæt.
Til gengæld kan et overtøjssæt med jakke og bukser være en god idé, når dit barn er kommet i skolealderen og måske kan nøjes med overdelen, hvis vejret ikke er alt for køligt. Der er dog mange forældre, der vælger todelt overtøj til deres små børn, så det er mest af alt et spørgsmål om præference og behov.
♦ Vælg en let og blød dragt med god plads, så barnet har en pæn mængde bevægelsesfrihed – samt justeringsmuligheder, så pasformen tilpasses det enkelte barn
♦ Elastik eller lignende ved taljen hjælper med at holde dragten på plads, så den ikke tynger om benene. Se efter reflekser, der øger synligheden i mørke
♦ Gå efter en vand- og vindtæt model med tapede sømme ved syningerne. Er du usikker på krav til vandtæthed og vandsøjletryk, er personalet i BabySam altid klar til at rådgive om dette
♦ Tjek, at flyverdragten kan tåle kulde ned til mindst 15 minusgrader – gerne mere
♦ Trykknapper og lynlåse må ikke være generende for leg og fri bevægelse. Justering med velcro er derfor en god løsning. Der skal være monteret en holdbar gummistrop ved buksekanten
♦ Hætten skal være nem at tage af og på. Det er fint, hvis den kan justeres til det enkelte barns hovedstørrelse
♦ Ekstra forstærkning på knæ og sæde giver øget slidstyrke samt forbedret kulde- og vandbeskyttelse
♦ Foret skal være glat, så flyverdragten er så nem at tage på som muligt
♦ Dobbelt lynlås til de mindste kan gøre det lettere at få flyverdragten på børnene
♦ Tjek, at dragten kan tåle tørreskab, alternativt en tur i tørretumbleren ved lav varme, så den kan tørres i institutionens varmeskab
♦ Vask altid en flyverdragt, inden dit barn skal bruge den første gang
♦ Husk navn. Også i den aftagelige hætte
♦ Vend vrangen ud ved vask. Så slider en eventuel overfladebehandling mindre mod tromlen
♦ Undgå skyllemiddel. Det kan nedsætte stoffets vandtæthed