Vi guider dig igennem regntøj, termotøj og softshell, både til til forår/sommer og efterår/vinter,
så du og dit barn er forberedt til alle årstider.
I artiklen finder du:
Alt regntøj med et vandsøjletryk på over 2000 er vandtæt! Det handler om hvor mange millimeter regn der kan lande på regntøjet, uden at vandet siver igennem. Vi anbefaler et vandsøjletryk på 5000 eller derover.
"Hvor længe vil dit barn kunne sidde i en vandpyt uden at blive våd?
Jo højere vandsøjletryk, jo længere tid" - BabySam Rådgiver Josefine
Du kan læse mere om vandsøjletryk og åndbarhed i regntøj her.
Det kan være en god idé at tage regntøjet i en størrelse større, så der er plads til termotøjet indenunder. Under termotøjet skal der være plads til et normalt sæt tøj, og de små skal kunne bevæge sig i det.
Desuden anbefaler vi, at der er stropper i buksebenet. Hvis elastikken sidder under gummistøvlen, undgår du, at dit barn får våde fusser. Elastik og velcro er godt ved hænder og fødder, så regntøjet sidder godt til.
Det forhindrer, at der kommer vand ind.
Der er ofte mørkt i efterårsperioden, hvor du tit bruger regntøjet, derfor skal der være reflekser på, så dit barn altid er synligt i trafikken. Se også efter, om der er seler eller elastik i taljen, begge dele er gode til at holde bukserne oppe, når dit barn er leger og hopper i vandpytter. Regnsæt laves typisk med seler, indtil de når str. 100-110 og skifter over til almindelig elastik.
Anbefaling til vask af regntøj
Køb et særligt vaskemiddel beregnet til regntøj, hvis du er nødt til at vaske det. Hos BabySam har vi et stort udvalg til pleje af tøj og sko - også overtøj og gummistøvler. Se pleje til tøj og sko her.
Ligesom med termotøj er det ofte nok at ryste jord og skidt af tøjet og tørre regnsættet over med en hårdt opvredet klud.
Regntøj må ikke tørretumbles og har bedst af at tørre i skygge frem for direkte sol.
TIP!
Til babyer der kravler, eller som kun lige har lært at gå, anbefaler vi, at du vælger en heldragt.
Så undgår du, at have to dele der kan skille, så kold luft kan sive ind.
Bliv klar til efterår & vinter
- med BabySam rådgiver Josefine
Når du skal vælge termotøj til dit barn, er det en god idé at gå efter forstærkninger på knæ og numse samt elastikker/ribkant ved hænder, fødder og halsen. På den måde får dit barn ekstra beskyttelse mod kulde og fugt.
Det er vigtigt, at termotøjet ikke er for stort.
Bliver det for stort, risikerer du, at det ikke holder baby ordentlig varm.
Vær opmærksom på om overtøjet er vandtæt eller vandafvisende! Vandafvisende tøj har ikke tappede sømme og derfor kan der risikere at sive vand ind. Du kan finde termotøj som er vandafvisende men som har et ekstra vandtæt lag på numse og knæ, hvor der oftest lægges ekstra tryk på.
Hvis du ønsker lidt ekstra varme i tøjet, er det en god idé at købe med fleecefor, som også giver en dejlig blød følelse mod huden. Det er dog en smagssag og kommer an på, om dit barn er meget aktivt eller stillesiddende, samt om det hurtigt bliver koldt eller er god til at holde varmen på kølige dage. Børnenes nakke er en god indikator på, om de har det for varmt eller for koldt.
"Det er en god idé med lag på lag, så man hele tiden sørger for at kunne justerer ift. temperatur" - BabySam Rådgiver Josefine
Fra omkring 10 grader, skifter man fra flyverdragt til termotøj. Husk dog at være opmærksom på chillfaktoren! Ha' evt. et alternativ hængende i garderoben, hvis vejret ændres i løbet af dagen. I overgangsperioden kan det sagtens være koldt om morgenen, men lunere hen ad dagen.
For at få mest ud af dit barns termotøj er det vigtigt med den rigtige behandling, det vil sige, så lidt som muligt.
Du bør kun vaske tøjet når det er højest nødvendigt. Hvis der kommer mudder eller andet snavs på, kan det ofte nemt rystes af, når det er tørt eller tørres af med en fugtig klud.
Hvis du vasker dine børns termotøj i maskine, anbefaler vi, at du vasker ved skånevask 40 grader, med sparsomt og mildt vaskepulver samt let centrifugering. Tørretumbler må ikke være for varm. Husk altid at vende tøjet på vrangen og at alle lynlåse er lukket.
Softshell har ofte et vandsøjletryk mellem 3000-8000, og du kan derfor godt finde softshell som er vandtæt.
Softshell dragter kan være gode at bruge i institutioner, hvis de små sidder på et fugtigt underlag, eksempelvis en fugtig sandkasse.
Skal de opholde sig eller lege ude i regnen i længere tid, anbefaler vi stadig at bruge regntøj.
Softshell fungerer både som winbreaker, det er vandafvisende (vandsøjletrykket kan variere) og har ofte et- eller to-lags fleece på indersiden.
Det betyder, at det holder kulden og regnen ude, og holder barnet varmt samtidig med, at det stadig er åndbart.
Softshell fungere også som en god overgangsjakke til den spæde overgang - hvor det er koldt om morgenen og varmere om dagen.
Softshell skal, ligesom regn- og termotøj, vaskes på vrangen.
Er overtøjet blevet beskidt, kan det i de fleste tilfælde klares med en våd klud, så man undgår at vaske tøjet.
Det er overfladen af tekstilet, der har det "tekniske lag".
Jo mere det slider mod hinanden, jo mere vil bl.a. vandsøjletrykket falde med tiden.
Hvis det skal vaskes, er det derfor vigtigt at gøre det på vrangen!
Vanter
Det kan være en fordel at vælge softshell vanter, da materialet er lettere og mere fleksibelt end tykke luffer. Det gør også, at børnene har bedre mulighed for at bruge hænderne, når de er ude og lege.
Egenskaberne for softshell gør, at vanterne holder hændernde tørre og lune og sørger for at de kan ånde.
Oftest har vanterne en ekstra gummi-slidflade på indersiden, hvor vanterne typisk er i kontakt med andre materialer.
De små har derfor også et bedre greb, når de er ude og lege. Den ekstra slidflade øger holdbarheden og gør også vanterne ekstra vandafvisende.
Hvis det er tid til at finde et par gummistøvler, kan du her blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på.
Til forskel fra andre sko, skal der maks være 1 cm. i voksetillæg, når vi snakker gummistøvler.
Da man ikke kan snørre gummistøvlen ind til foden, på samme måde som sneakers eller støvler, er det vigtigt, at gummistøvlen ikke bliver for stor, så barnet svupper rundt i dem.
Det kan være svært at mærke hvor meget plads der er igennem støvlen. Derfor er det en god idé at tage indersålen ud og måle foden direkte derpå. Det er desuden en god idé at holde øje med pladsen i gummistøvlen undervejs, så du sikrer, at dit barn ikke render rundt i for små gummistøvler.
Der findes både gummistøvler uden for og med for - også kaldet termostøvler.
Når det bliver vinter, er gummistøvlerne for kolde at bruge. Derfor er det en god idé at have et sæt termostøvler.
Vi anbefaler at bruge termostøvler på de koldere dage med sne og sjap, og at vinterstøvlen bruges til de kolde og tørre dage.
Mange gummistøvler er lavet i naturgummi. Når de bliver våde, kan de derfor godt få et mælkehvidt skær.
Ved at pleje gummistøvlerne undgår du, at gummistøvlerne skifter farve og man holder dem samtidig smedige og elastiske.
Vidste du, at uld kan bruges hele året, grundet de mange egenskaber - bl.a. evnen til at temperaturregulere?
Det kan du læse meget mere om lige her.
Har du tjekket vandsøjletrykket i dit barns regntøj? Vandsøjletryk, også kaldet vandtætheden, er vigtig når du vælger overtøj til dit barn.
Efteråret er lig med skiftende vejr og mange udendørsaktiviteter. Derfor er det vigtigt, at dit barn er ordentligt klædt på fra top til tå.