9 gode råd

til gravide

Vi vil gerne hjælpe vores mange kunder med gode råd og tips under graviditeten og i den første tid efter fødslen. Der er mange ting, der skal tages stilling til, når det kommer til at give sit barn den bedste start. Som gravid går man igennem en masse processer, udviklinger samt spekulationer, som for mange er helt nyt territorium. Derfor kan det være rart at få nogle konkrete råd til, hvordan du tackler de mange ændringer, der sker i din krop - og i lige så høj grad til, hvordan du forbereder dig til fødslen og til den lille ny, som er på vej.  

1. Undgå kemiske stoffer

Småbørn og fostre er især meget følsomme overfor kemiske stoffer. Selv i små mængder kan det være skadeligt. Du bør derfor undgå at bruge produkter, som indeholder kemiske stoffer under graviditeten samt under amningen. Når du køber tøj og pleje til dig selv eller dit barn, bør du gå efter produkter mæket med Svane eller Blomsten. Disse er fremstillet med hensyn til miljø og sundhed. Det hænder dog, at de miljømærkede produkter indeholder parfume, så gå efter produkter som er parfume- og parabenefri.


2. Husk at gøre rent og lufte ud

Fosteret er meget følsomt og kan påvirkes af små mængder kemiske stoffer. Der findes kemikalier i mange dele af husholdningen, det er derfor vigtigt ofte at gøre rent med parfumefrie husholdningsartikler og at lufte ud hver dag. På den måde undgår du bedst muligt de skadelige kemikalier.

Gravid
Gravid

3. Spis varieret under graviditeten

Du bør spise sundt og varieret under din graviditet, da vitaminerne og de kemiske stoffer du optager fra din mad påvirker barnets sundhed. Spis derfor mange forskellige fødevarer hver dag, som indeholder gode vitaminer, mineraler og energi. Den mad du spiser, går først og fremmest til barnet, det er derfor vigtigt at maden indeholder nok gode kvaliteter til jer begge.



4. Følg kostrådene ekstra omhyggeligt

Hvis du har tendens til øget appetit og kvalme under din graviditet, er det en god idé at spise flere, men mindre måltider. Uanset hvad bør du spise sundt, varieret, ikke for meget og huske at være fysisk aktiv. Det er vigtigt med masser af grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter. Af kød er fisk rigtig godt, men også magert kød og pålæg. Generelt bør du gå efter magre mejeriprodukter og mindre mættede fedtstoffer, salt og sukker. Husk at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen.   


OBS: Af fisk bør du gå efter rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn og de fede som makrel, sild og opdrættet laks. Undgå store rovfisk som helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, aborre, gedde, sandart og tun.

5. Kom af med morgenkvalmen

For mange gravide er morgenkvalmen den værste del. Oftest opstår kvalmen omkring 8. uge og reduceres efter uge 12, hvor den helt forsvinder efter uge 16. Morgenkvalme opstår på grund af et fald i dit blodsukker, som kan forekomme efter en lang nat uden mad - deraf ordet morgenkvalme. Graviditetshormoner har dog også en del af æren.


Hold dit blodsukker stabilt i løbet af dagen og varier din kost med sunde vitaminer og mineraler. Vær opmærksom på, hvordan din krop reagerer på de forskellige typer af fødevarer du indtager. Vær forberedt på at lave ændringer alt afhængigt af, hvad din krop reagerer bedst på.


Spis ligeledes B6 og B12 vitaminer dagligt - max. 1,6 mg.


Under graviditeten mærker mange ofte en øget lyst til visse madvarer og en manglende lyst til andre. Lyt til din krop og undgå de drikke- og fødevarer, der gør dig utilpas.


6. Nyd din graviditet​​​​​​​

​​​​​​​Der er selvfølgelig en masse du skal tage stilling til under graviditeten; sundhed, kost, motion, kemikalier og morgenkvalme. De mange tanker og bekymringer kan hurtigt skabe stress. Derfor er vores aller vigtigste råd at nyde tiden, og at du mærker det fantastiske liv, der vokser inden i din mave.  ​​​​​​​

Gravid

7. Kosttilskud til den gravide

Under din graviditet er der bestemte vitaminer og mineraler, du bør få større mængder af end normalt. Vi har samlet dem i dette indlæg, men hvis du er i tvivl, bør du rådføre dig med din læge. Tag ikke et større tilskud end anbefalet.


► JERN Jernmangel kan gøre dig træt og svimmel, tag derfor et jerntilskud under din graviditet. Det skal dog først indtages efter den 10. graviditetsuge - daglig mængde 40-50 mg. Tag tilskuddet mellem måltider sammen med et glas juice, da det optages bedst på denne måde. Jern er med til at danne røde blodlegemer.

► D-VITAMIN For at omsætte kalk skal kroppen have D-vitamin. Du bør generelt tage D-vitamintilskud, men især under graviditeten, da det er vigtigt for barnets vækst og knogleudvikling. Hvis du som gravid mangler vitaminet, vil dit barn også mangle. Du skal tage 10 mikrogram D-vitamin under hele graviditeten.

► KALK Indtag ½ liter måleprodukt om dagen eller et tilskud af kalk. Hvis du ikke drikker/spiser nok mælkeprodukter i løbet af dagen, så kan du tage et kalktilskud på 500 mg dagligt. Kalk er vigtigt for både dine knogler og dit barns udvikling.

► FOLSYRE Folsyre sænker risikoen for at dit barn fødes med den sjældne lidelse Neuralrørsdefekt, som giver misdannelser i hjernen, kraniet og rygmarven. Tag 400 mikrogram folsyre dagligt fra graviditeten planlægges og 12 uger ind i graviditeten.

Gravid

8. Om alkohol, rygning og medicin

Du bør undgå at drikke og ryge under graviditeten, da barnet bliver påvirket i samme grad som dig af de ting du indtager. Det har dog endnu stærkere virkning på dit barn og dets udvikling - og kan påvirke livsvarigt. Hvis du ryger anbefales det at du stopper uden hjælp fra nikotintyggegummi, plastre eller e-cigaretter. Hvis dette er uoverkommeligt, er det en god idé at tage kontakt til din læge eller jordemoder, så I kan finde den bedste løsning.  


Det er bedst, hvis du kan undgå at tage medicin under din graviditet, om det er natur- eller mildere håndkøbsmedicin, da det påvirker dit barns udvikling. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt, hvis du f.eks. har en kronisk sygdom. Her kan det i stedet være bedre at få de nødvendige lægemidler - tag kontakt til din læge, så denne kan finde det lægemiddel, som udsætter fosteret for den mindste risiko.


9. Råd til den nyfødte baby​​​​​​​

Småbørn er meget følsomme og sårbare overfor deres omverden og de kemikalier, som alle udsættes for hver dag. For at skåne dem mest muligt, kan du vælge svanemærkede og uparfumerede produkter - vådservietter, plejeprodukter og vaskemiddel. Vask tøj, sengetøj, klude og hagesmækker før de tages i brug. Selv bamsen skal gerne have en tur, hvis den kan tåle det. Undgå at bruge cremer, sæbe og lignende dagligt, men efter nødvendighed. Vælg bleer med Svanen eller andre uden parfume og lotion.

Andre artikler

FØDEVARER DU IKKE SKAL SERVERE FOR BABY

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for de små med et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet.

TEGNENE PÅ EN FØDSELSDEPRESSION

Forældres reaktioner efter en fødsel kan være meget forskellige. Op mod seks procent af alle forældre bliver ramt af en fødselsdepression ifølge tal fra Sundhed.dk.

amning

FÅ EN GOD START PÅ AMNING

De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.