Den første gang junior skal sove uden for hjemmet hos bedsteforældrene, moster, faster eller onkel kan være nervepirrende for både forældre, babysitter og barn.
Derfor gælder det om at gøre det til en tryg og hyggelig oplevelse for alle.
Det er normalt og helt almindeligt, hvis I som forældre ikke kommer ret meget ud i det første lange stykke tid efter babys ankomst. Et lille nyt familiemedlem vender op og ned på tilværelsen, og der er mange rutiner, der skal etableres eller genfindes efter en fødsel. De fleste par vil dog på et eller andet tidspunkt få behov for at få passet den lille, så de kan komme lidt væk hjemmefra og nyde en romantisk aften uden bleskift, gråd eller putteritualer.
Imidlertid kan det være svært at finde ud af, hvordan det hele skal gribes an, når baby skal køres i stilling til sin første overnatning uden for hjemmet – uden mor eller far i nærheden. Derfor har vi hos BabySam lavet denne lille guide med gode råd og tips til, hvordan den første nat væk hjemmefra bliver en succes.
Alle børn er forskellige – og det er forældre også. Derfor er der heller ingen facitliste, I absolut skal holde jer til, når det kommer til pasning og overnatning uden for hjemmet. Nogle børn og forældre er klar til, at baby kan overlades i familiens varetægt allerede 4-5 måneder efter fødslen, imens der i andre familier måske kan gå op til 2 år eller mere, før barnet er parat til en helt nat uden for hjemmet, væk fra mor og far.
Når du skal afgøre, hvad der er det rigtige for dig og dit barn, har familiepsykolog Heidi Agerkvist følgende råd til dig:
“Helt nyfødte børn har brug for at knytte sig til deres forældre, og den tilknytning skal der ikke være for meget forvirring omkring. Det er basalt for dit barns tillid til verden og dets selvforståelse, at den primære tilknytning er god. Det er ikke barnets behov at blive passet de første måneder.”
Naturen har indrettet det så praktisk, at det typisk heller ikke er dit behov at give dit barn fra dig i begyndelsen. Hvis du oplever et pres fra ivrige babysittere, kan du roligt argumentere med millioner af års evolutionshistorie.
“Hvis ikke vi var fulde af instinkter, der sørgede for, at vi var fuldt opmærksomme på vores nyfødte børn og deres behov, var vi uddøde for mange år siden. Du får som nybagt mor en følelse som en løvemor, der skal beskytte sin unge, og det er stærke kræfter, så lyt til dine følelser, og lad være med at lade dig presse til at få dit barn passet, før du selv er klar,” opfordrer Heidi Agerkvist.
Som udgangspunkt er det altså forældrene, der afgør, hvornår tiden er moden til den første overnatning uden for hjemmet. Om det er for tidligt eller helt passende, at junior skal sove hjemme hos mormor allerede efter 6 måneder, er helt op til mor og far.
Det er som udgangspunkt sundt for børn at komme væk hjemmefra og se, hvordan andre mennesker bor og lever. Især fra 3-års alderen begynder børn for alvor at have glæde af, at der faktisk er flere mennesker end far og mor, som holder af dem og gerne vil tilbringe mere tid sammen med dem. Dertil kommer, at det også er godt for børn at blive eksponeret for andre menneskers indflydelse – og ikke mindst, at forældrene af og til kan få et pusterum og lidt alenetid sammen, så romantikken og kæresteforholdet ikke helt forsvinder i dagligdagens holdarbejde og bunkerne af beskidt vasketøj.
I det første stykke tid af barnets liv er det imidlertid mor og far, der er de vigtigste – og stort set eneste – omsorgspersoner. Det er der en god grund til, for det er nemlig i de allerførste måneder, at tilknytningen til forældrene formes og etableres for livet. Indtil dit barn er et år gammel, vil det kun være i stand til at knytte stærke bånd til sine forældre, og måske én eller to personer derudover.
Dermed ikke sagt, at du ikke sagtens kan lægge fundamentet til en stærk tilknytning til bedsteforældre og den nærmeste familie allerede tidligt i barnets liv. Tværtimod anbefales det, at forældre lægger blødt ud ved at lade familie passe barnet et par timer, gå tur med barnevognen, skifte ble, give flaske og generelt tilbringe tid med barnet i trygge, vante rammer, inden I lader barnet overnatte uden for hjemmet. Når jeres guldklump allerede har et stærkt bånd til babysitteren og føler sig tryg i dennes hænder, er der nemlig også større chance for, at barnets første nat væk hjemmefra kommer til at forløbe godt.
• Yndlingssovebamsen
• Det legetøj, der hitter lige nu
• Barnets egen pude og dyne, så det bliver så hjemligt som muligt
• Nattøj
• Tøj og undertøj til næste dag
• Hagesmæk
• Godnatbøger
Inden I pakker bilen og stikker af på et weekendophold, er det derfor en god ide, at jeres barn har prøvet at blive passet af familie før, så de kender hinanden, rutinerne og kan skabe genkendelighed og tryghed. De første gange må det gerne foregå om dagen i stedet for om aftenen.
”Om aftenen er barnet træt efter en lang dag fyldt med indtryk og vil naturligt have brug for mors og fars nærhed for bedst at kunne slippe dagen og alle oplevelserne,” forklarer Helen Lyng Hansen, der driver netsundhedsplejerske.dk og i mange år har beskæftiget sig med babyer og små børn.
Ingen faste regler for overnatning
Når den lille efterhånden føler sig tryg ved sine bedsteforældre, er det måske tid til at prøve den første overnatning ude. Men hvor længe kan I så være væk? Nogle vælger at følge en tommelfingerregel, der siger, at I kan have lige så mange overnatninger som barnets alder – altså ét år, én dag, to år, to dage osv.
Men ifølge Helen Lyng Hansen er der ikke nogen faste regler. ”Alle børn er forskellige, og der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til, hvad der er bedst for netop jeres barn,” forklarer hun.
Er både du og dit barn klar til en nat hver for sig, gælder det om at gøre det så trygt og hyggeligt som muligt, så sørg for, at din lille trold har alle sine yndlingsting ved hånden. Gør det til noget spændende at pakke barnets taske, og lad den lille selv være med til at bestemme, hvad der skal med.
I virkeligheden er der ikke ret meget udstyr, som ikke kan undværes i en snæver vending, når jeres barn skal sove uden for hjemmet for første gang – men der er visse ting, som kan være med til at få overnatningen til at glide nemmere. En rejseseng er for eksempel helt perfekt, når dit barn skal overnatte hos bedste eller et fremmed sted. En rejseseng kan nemlig klappes sammen og er let at transportere. Samtidig kan rejsesengen give barnet fornemmelsen af, at det stadig sover i sin ”egen” seng, når den er kommet med hjemmefra – I kan eventuelt øve jer i at sove i rejsesengen et par gange derhjemme, så den allerede føles velkendt, når barnet skal tage den i brug hjemme hos farmor eller faster.
Det anbefales, at der lægges en madras i rejsesengen. Husk også at medbringe et lagen og vådliggerlagen, hvis nu I skulle være uheldige at få et lille vådt uheld i sengen. Et lagen i str. 60 x 120 cm passer typisk til madrassen i en rejseseng.
En transportabel højstol kan også være god at have i baghånden til de situationer, hvor jeres barn skal passes uden for hjemmet. Det gør det nemmere for både babysitter og barn, hvis måltiderne kan indtages i en stol, der passer til spisebordet. Et børnetoiletsæde eller en rejsepotte kan ligeledes være rart have med, hvis jeres barn er begyndt at gå uden ble.
Det er meget forskelligt, hvornår børn og deres forældre er klar til pasning med overnatning. Nogle familier føler sig trygge ved at overlade deres baby til familiemedlemmer allerede efter 4-5 måneder, mens andre familier måske venter op til 2 år eller mere, før de er klar til at lade deres guldklump tilbringe en hel nat væk fra forældrene.
Det afhænger af barnets alder og behov samt forældrenes situation og ønsker. Generelt set anbefales det, at spædbørn ikke adskilles fra deres forældre i mere end et par timer ad gangen, især hvis de ammes eller har brug for hyppige måltider. Når babyen bliver ældre og mere selvstændig, kan forældrene vælge at være væk fra dem i længere perioder.
Læs mere om BabySnak her
Har dit baby sit eget værelse? Vi giver dig et par tips til hvordan du kan skabe et værelse hvor der er plads til både søvn, leg og hygge. Med nogle enkle elementer kan du nemlig skabe ro og orden, så det er nemt at bruge værelset på flere måder.
Er jeres barn ved at blive for stor til den mindste autostol? Autostole fås i flere såkaldte grupper, hvilket kan virke som lidt af en jungle når man skal finde den rette. Vi dykker derfor lidt ned i hvad de forskellige autostol grupper betyder og hvornår de passer til barnets højde/vægt.